Butiker i New York inför förbud mot försäljning av spraygrädde till personer under 21 år – tonåringar andas in lustgasen

    30 augusti 2022, kl 08.00

    I New York finns det populära efterrättstillbehöret nu bland alkohol- och tobaksprodukter på listan över varor som är åldersbegränsade. Personer som är under 21 år måste visa legitimation. Första gången en butik bryter mot detta medför böter på 2 500 kronor; följande överträdelser kostar 5 000 kronor.

    Lustgasen som får grädden att fluffa ut ur behållaren har länge varit en populär rekreationsdrog bland tonåringar, mycket på grund av hur lätt det varit att köpa burkar med spraygrädde i närbutikerna, skriver Times Union. På grund av detta förbjöd staten New York de små gaspatronerna förra året, och nu blir det alltså ID-kontroll för grädden.

    ”Tråkigt nog köper och andas unga människor in den här gasen för att bli ’höga’ eftersom de av misstag tror att det är ett ’säkert’ ämne. Den här lagen kommer att eliminera enkel tillgång till detta farliga ämne för våra ungdomar”, säger senator Joseph Addabbo, Jr.

    I Sverige är det fritt fram att köpa hur många lustgaspatroner som helst, och någon åldersgräns finns inte. Men lugn, bara lugn, för regeringen förbereder en utredning i frågan. Klar 1 oktober 2023.

     

     

    Fler notiser