100 000 omslagspapper på falafelställen i Malmö ska få fler unga att rösta – har QR-kod och budskapet ”använd din röst”

  30 augusti 2022, kl 18.22

  Nu genomför Malmö stad en särskild satsning för att få de unga att använda sitt röstkort. 100 000 särskilda omslagspapper används på 50 falafelställen i staden. På papperet finns det tryckta budskapet ”använd din röst” + en QR-kod för mer information.

  ”Det är ett nytt sätt som vi testar för att komma nära unga Malmöbor”, säger Carolin Sjöholm, kommunikatör på Malmö stad, till Sydsvenskan. ”Falafelrullar får såklart inte folk att rösta. Initiativet är en del av en större kampanj för att öka valdeltagandet i områden där det i tidigare val varit lågt.” Tidningen beskriver den populära maträtten som ”en tidigare outforskad kanal”.

  Kampanjen har tagits fram av staden med hjälp av profiler som skådespelaren Edy Dzafic (känd från tv-serien Festen) och taekwondostjärnan Nikita Glasnović (brons i VM 2017).

  I det senaste riksdagsvalet deltog 87,2 procent av dem som fick rösta i Sverige, men i Malmö röstade enbart 82,0 procent (47,5 procent i valdistriktet Törnrosen-Örtagården, lägst i Sverige). Det är särskilt de unga i åldersgruppen 18–29 år som inte röstar.

  Stötta Morgonposten

  Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

  Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

  Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

  premumerera på EXTRA!

   

   

  Fler notiser