Minst 23 döda efter att konflikt brutit ut mellan miliser i Libyen – eskalering som hotar att krossa den relativa friden

  28 augusti 2022, kl 13.00

  Lördagskvällen var försiktigt lugn efter att 23 människor dödades och 140 skadades i sammandrabbningarna. Sex sjukhus utsatta; ambulanser kunde inte nå områden som drabbats av striderna.

  Upptrappningen hotar att krossa det relativa lugn som Libyen haft under större delen av de senaste två åren. Bland de dödade fanns Mustafa Baraka, en komiker känd för sina videor på sociala medier som hånar milis och korruption. Han sköts i bröstet när han filmade striderna, enligt Malek Merset, talesperson för räddningstjänsten.

  Tripolis kommunfullmäktige anklagade den härskande politiska klassen för den försämrade situationen i huvudstaden, och uppmanade det internationella samfundet att ”skydda civila i Libyen”. Filmer som cirkulerade online visade hus, statliga anläggningar och fordon som uppenbarligen skadats av striderna.

  Striderna ses som en del av den pågående maktkampen mellan premiärminister Dbeibeh (Tripoli) och den rivaliserande premiärministern Bashagha (kuststaden Sirte). Båda premiärministrarna stöds av varsin milis; Bashaghas trupper försöker ta sig in i Tripoli för att få bort sin rival.

   

   

  Fler notiser