Europride 2022: Serbien kommer inte att vara värd för evenemanget; anledningen sägs vara bråk med grannen och pengabrist

  28 augusti 2022, kl 14.30

  Du som tänkt bege dig till Belgrad för det första Europride-evenemanget i sydöstra Europa får fundera litet. Organisatörerna valde ut Serbiens huvudstad redan för tre år sedan, men två veckor innan Europride 2022 säger den serbiske presidenten, Aleksandar Vučić, nej.

  En kris med grannlandet Kosovo och olika ekonomiska problem sägs vara anledningarna till att myndigheterna inte trodde att de kunde hantera Europride i år. ”Detta är en kränkning av minoriteters rättigheter, men för närvarande pressas staten av många problem” sa Vučić, något som The Guardian uppmärksammar.

  Goran Miletić, en av arrangörerna, sa att polisen formellt måste förbjuda marschen för att förhindra att den inträffar. Pride-paraden kanske trots allt blir av, även om den inte skulle vara laglig. Han insisterade på att inomhusevenemang som planerats som en del av det veckolånga firandet inte kan förbjudas.

  När Serbien sökte EU-medlemskap lovade de att skydda HBTQ-rättigheterna i landet. Men allt fler höger- och pro-ryska grupper trakasserar och attackerar människor baserat på deras sexuella läggning eller könsidentitet.

   

   

  Fler notiser