Ungerska tjänstemän varnar för att utbildningen blir ”för feminin” – skadar pojkarnas utveckling, enligt en ny rapport

  27 augusti 2022, kl 11.00

  ”Fenomenet som kallas ’rosa utbildning’ har många ekonomiska och sociala konsekvenser”, står det i rapporten. Liksom i många andra länder domineras läraryrket i Ungern av kvinnor; 82 procent.

  Rapporten varnar för att om pojkar inte tillåts utvecklas ohämmat, så riskerar de att få ”mentala och beteendeproblem”. De är, enligt rapporten, nämligen mer benägna att vara initiativrika och våghalsiga. Den säger vidare att pojkaktiga drag av kreativitet och innovation är ”nödvändiga för en optimal utveckling av ekonomin.”

  Dessutom kan välutbildade kvinnor inte hitta män med samma utbildningsnivå, vilket skulle leda till minskad nativitet. Rapporten avslutas med ”Om utbildningen gynnar kvinnliga egenskaper” som ”emotionell och social mognad”, och ”provocerar fram en överrepresentation av kvinnor på universiteten, så försvagas jämställdheten avsevärt”.

  ”Det är dags att ta bort era glasögon från förra seklet”, replikerade Endre Tóth, från den lagstiftande församlingen, på Facebook.

  Redan 2019 noterade Europarådets människorättskommissionär ”bakslag i kvinnors rättigheter och jämställdhet i Ungern”.

   

   

  Fler notiser