Turkiets ”Madonna” hånar Erdoğans religiösa skolnätverk – grips för att uppvigla människor till hat och fientlighet

  27 augusti 2022, kl 13.00

  I april skämtade Gülşen Bayraktar, känd som Turkiets ”Madonna”, med en scenkollega om att hans ”perversion” orsakades av hans uppväxt i en İmam Hatip-skola. Hon tänkte då på det parallella utbildningssystemet (med frekventa sexskandaler), som utbildar statligt anställda imamer. En tidigare rapport från det turkiska industri- och affärsmannaförbundet kom fram till att İmam Hatip-utbildade inte är lämpliga för offentliga uppdrag.

  ”Att rikta in sig på en bråkdel av samhället med anklagelserna om ’perversion’ och att försöka splittra Turkiet är ett hatbrott, och en skam mot mänskligheten”, sa Rättvise- och utvecklingspartiets talesman Ömer Çelik.

  Gülşen Bayraktar bad om ursäkt på sociala medier innan hon greps. ”Ett skämt jag delade med mina kollegor jag arbetat med i många år […] presenterades och publicerades av de som strävar efter att skapa motsättningar i samhället” sa hon. ”Jag är ledsen att mina ord används av illvilliga människor som strävar efter att polarisera vårt land.”

  Många ser debaclet som ett sätt att försöka flytta fokus från Turkiets problem med ekonomi och korruption.

   

   

  Fler notiser