Spanska kvinnor ska bada mer topless för att bekämpa diskriminering – katalanska myndigheter kampanjar för bara bröst

    28 augusti 2022, kl 17.30

    Katalanska myndigheter lanserade kampanjen efter två klagomål från kvinnor som fick höra att de borde täcka sina bröst vid offentliga simbassänger. I en kampanjvideo stod det: ”Sexualiseringen av kvinnor börjar när de är unga, och den följer oss hela livet. Att vi måste täcka över våra bröst i vissa utrymmen är ett bevis.”

    ”Vi vill bekämpa den diskriminering som kvinnor utsätts för ibland när de går barbröstade i vissa situationer, som simbassänger. Kvinnor har rätt att göra vad de vill med sina kroppar”, säger Neus Pociello, Catalan Women’s Institute, som är en del av den regionala regeringen, till The Telegraph.

    2021 vann Mariona Trabal, en av grundarna till Free Nipples-rörelsen, en kampanj för att tillåta kvinnor gå barbröstade i Barcelonas kommunala simbassänger. Trots segern säger hon att allt färre unga kvinnor är topless på stränderna. ”Yngre kvinnor verkar mer oroliga över att män tittar på dem när de är på stranden.”

    Över hela Katalonien, och resten av Spanien, har kvinnor rätt att gå barbröstade på stränderna, men kommunerna beslutar om regler för kommunala simbassänger. Privatägda pooler sköts av ägarna.

     

     

    Fler notiser