Ryssland bygger två kärnreaktorer i Ungern, som inte stöttar EU:s långtgående sanktioner mot olje- och gasexporten

  27 augusti 2022, kl 16.00

  ”Detta är ett stort steg, en viktig milstolpe”, skrev den ungerske utrikesministern, Péter Szijjártó, på Facebook efter att den nationella tillsynsmyndigheten utfärdat ett tillstånd på torsdagen efter många förseningar. ”Nu kan vi gå från planeringsstadiet till bygget.”

  Den befintliga anläggningen byggdes med sovjettidens teknologi på 1980-talet under Ungerns kommunistiska period, och är landets enda kärnkraftverk. Det tillhandahåller 40 procent av landets behov av el. Den nya anläggningen, som beräknas driftsättas 2030, fördubblar elproduktionen, skriver The Guardian.

  Ryssland finansierar större delen av projektet med ett lån på 100 miljarder kronor till Ungern, som betalar resterande 25 miljarder kronor. Finland avbröt ett liknande ryskt kärnkraftverksprojekt i maj på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

  Ungern har avstått från EU:s ansträngningar för att isolera och sanktionera Ryssland efter kriget mot Ukraina. När resten av EU nu kämpar hårt för att göra sig fria från rysk olja och gas har Ungern fått till ett undantag, och har förhandlat fram extra leveranser av naturgas.

   

   

  Fler notiser