Pakistan utlyser nödläge när översvämningar drabbar över 30 miljoner människor – de värsta monsunregnen på ett decennium

  27 augusti 2022, kl 14.30

  Den årliga monsunen är avgörande för bevattning av grödor, och för att fylla på sjöar och dammar, men varje år medför den också en våg av förstörelse. Tjänstemän säger att årets översvämningar är jämförbara med 2010, de värsta någonsin. Fler än 2 000 människor dog då, och nästan en femtedel av landet låg under vattnet.

  ”Jag har aldrig sett så stora översvämningar på grund av regn i hela mitt liv”, sa åttioåriga bonden Rahim Bakhsh Brohi till AFP. Han och tusentals andra sökte skydd bredvid en riksväg, eftersom den förhöjda vägbanan är bland de få torra platser som finns kvar.

  Ministern för klimatförändringar, Sherry Rehman, som på onsdagen kallade översvämningarna ”en katastrof av episk skala”, sa att regeringen utlyst ett nödläge och vädjade om internationell hjälp. Tidigare i år drabbades stora delar av Pakistan av en värmebölja, med temperaturer som nådde upp till 51 grader.

  Järnvägen stängs av i delar av landet, liksom telefoni och internet. De värst drabbade områdena har fått fem gånger mer regn än vanligt. Nu sveper översvämningar bort människor, boskap, hem, vägar, broar och jordbruksmark.

   

   

  Fler notiser