Japan är snart ett av länderna med världens högsta militära utgifter – USA:s kärnvapenparaply räcker inte längre till

    27 augusti 2022, kl 09.30

    Rysslands invasion av Ukraina, Kinas mullrande mot Taiwan och Nordkoreas kärnvapen väcker oro i Japan; allmänhetens stöd för högre försvarsutgifter har ökat markant. De tre länderna har tillsammans 5,5 miljoner personer i sina militära styrkor, enligt Världsbanken, jämfört med Japans 231 000 personer.

    En fördubblad försvarsbudget under de kommande fem åren skulle kunna driva Japan från nionde plats i världen för militära utgifter till en trolig tredje plats efter USA och Kina, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

    Förutom att köpa ny militär materiel lägger Japan också mer pengar på mindre synliga satsningar som löneökningar, ammunition, reservdelar och logistik, skriver The Times of India. ”Förmodligen föreställer sig de flesta att om vi fördubblar försvarsbudgeten, så kommer vi att få mycket mer utrustning”, säger professor Toshiyuki Ito, pensionerad viceamiral. ”Men det är inte bara en fråga om att köpa fler prylar.”

    Japan har förlitat sig på USA:s kärnvapenparaply för att backa upp sina egna resurser under en pacifistisk konstitution. Nu ser det ut att ändras.

     

     

    Fler notiser