Japans polischef tar sitt ansvar, avgår efter mordet på Abe – väljer att inte följa svenska kollegors exempel

    25 augusti 2022, kl 13.00

    8 juli mördades Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe under ett valmöte. I går presenterades en granskande rapport om polisens säkerhetsrutiner – och där pekas det på flera brister. I dag förklarade därför Japans polischef Itaru Nakamura att han tar sitt ansvar och avgår.

    Det avgörande misstaget poliserna som bevakade Abe gjorde var en tillfällig omplacering, de förflyttade sig till andra platser på valmötet och därmed skapades en obevakad lucka bakom Abe – något som mördaren utnyttjade för att avlossa de två skott som skulle visa sig bli dödliga.

    Den lokale polischefen i Nara – där dådet begicks – har också meddelat att han avgår; polismyndigheten i Naro har också förklarat att det fanns ”oförsvarbara” brister i polisens bevakning av Abe.

    Itaru Nakamuras avskedsansökan väntas bli godkänd på fredagens regeringssammanträde. På presskonferensen i dag där han meddelade sin avgång förklarade han att:

    ”För att vi på ett grundläggande sätt ska kunna omvärdera personskydd – och för att något liknande aldrig ska kunna hända – måste vi få ett nytt system.”

    Frågan är alltså om japansk polis står inför en omorganisation.

     

     

    Fler notiser