Vilda protester efter att fängslade franska våldtäktsmän och mördare kopplat av med att tävla i tv-program

  24 augusti 2022, kl 16.58

  Fängelset i Fresnes, strax söder om Paris är Frankrikes näst största. I slutet på förra veckan spreds en video som visade hur interner och fångvaktare tävlade mot varandra i en rad aktiviteter; gokart, hinderbana, dragkamp och mer stillsamt – en frågesport.

  De tävlande medverkade i det franska realityprogrammet Koh-Lanta, som är baserat på det populära Survivor-formatet.

  Kritiken har varit hård mot arrangemanget, eftersom flera av internerna var dömda för grova våldsbrott, mord och våldtäkt. Hélène Laporte, ledamot i EU-parlamentet för franska Nationell Samling fann det absurt att det organiseras avkoppling och tävlingar för fängslade förbrytare samtidigt som barnen i en tredjedel av Frankrikes lever i förhållanden som gör att de inte anses ha råd att uppleva ett riktigt sommarlov.

  Justitiedepartementet skrämdes upp av kritikstormen och beordrade en snabbutredning. Nu har den publicerats och där gör de ansvariga självkritik och säger att de inte skulle gett sitt tillstånd om de vetat om att en gokart-tävling ingick i programmet.

  Varför just det skulle vara speciellt anstötligt framgår inte av rapporten.

   

   

  Fler notiser