Kris i lastbilsbranschen – fattas 6 400 förare, 50 000 måste anställas kommande tio åren, saknas platser för utbildning

  23 augusti 2022, kl 11.15

  Det är kris i lastbilsbranschen. Bara i år behöver 6 400 förare rekryteras, och fram till 2032 måste hela 50 000 nya förare anställas enligt SVT Stockholm, som tagit del av en ny rapport. 10 000 förare från Ukraina har försvunnit i Västeuropa sedan kriget inleddes, många av dem var verksamma i Sverige.

  ”Vårt åkeri får flera nya order men får tacka nej, då vi har så svårt att rekrytera nya förare”, säger Peo Hinrichs som är vd på Hägerstens Åkeri. ”Behovet av att få nya chaufförer är stort, och det är här och nu.” Samtidigt växer branschen. ”Får vi nya uppdrag kan vi inte starta upp. Bilar kan vi få tag på, men personal är jättesvårt.”

  ”Det är även ett samhällsproblem”, säger Sigalit Slutbäck, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd. ”Samhällsviktiga tjänster kan riskeras”. Varor till sjukhus, affärer, industri och lager drabbar samhället i stort.

  Branschen har svårt att hitta förare med rätt yrkesutbildning. En av anledningarna är att det finns för få program för transportutbildning på gymnasierna. ”Det går två sökande på varje plats, så det är många som vill utbilda sig”, avslutar Slutbäck.

   

   

  Fler notiser