Kina straffar 27 personer för ”väldigt fula” teckningar i läroböcker – anses inte visa kinesiska barns soliga sinnelag

    23 augusti 2022, kl 12.00

    För tio år sedan publicerades ett antal läroböcker i matematik i Kina av Folkets Utbildningsförlag. De användes i skolor över hela landet.

    Men i våras väckte läroböckerna uppmärksamhet när en lärare på sociala media publicerade illustrationer ur böckerna. Det fick utbildningsministeriet att inleda en utredning. Tjänstemännen där förskräcktes över att bilderna visade människor som gjorde grimaser. Och vad var det för märkliga bulor man såg i pojkarnas byxor, och varför ryckte de i flickors kjolar? Verkade det dessutom inte också så att en av pojkarna hade en tatuering?

    De kritiska kommentatorerna i sociala media hävdade bland annat att det var en fråga om ”utplåning av kinesisk kultur”, och att det var följden av att västerländska agenter infiltrerat det undervisningsväsendet.

    LUSTIGKURRAR. I tio års tid kom illustratörerna undan med sina subtila skämt

    Nu är myndigheternas utredning klar. 27 personer straffas. Förlagets chef får en formell varning, chefen för förlagets matematikavdelning och huvudredaktören där får sparken. I ett uttalande förklaras att också tecknare och formgivare straffats, men inget sägs om hur.

    I uttalandet fördöms illustrationerna för att de inte återspeglar ”det soliga sinnelaget hos kinesiska barn”.

    Långtifrån alla oanständigheter är omedelbart synliga för västerländska ögon

     

     

    Fler notiser