Världens näst största biografkedja, Cineworld, överväger nu att ansöka om konkurs – har skulder på 50 miljarder kronor

  22 augusti 2022, kl 14.00

  Brittiska biografkedjan Cineworld lutar nu åt att göra som ett känt svenskt flygbolag – ansöka om rekonstruktion och skydd under de amerikanska konkurslagarna, det som brukar kallas Chapter 11, skriver Wall Street Journal. Intäkterna från storfilmerna räcker inte till, skulderna är nu uppe i 50 miljarder kronor.

  Under pandemin låg stora delar av verksamheten nere; när restriktionerna upphävdes hoppades de få tillbaka sin publik med storfilmer som den försenade James Bond-rullen No Time to Die (två timmar och 43 minuters prat om känslor), Top Gun: Maverick med Tom Cruise i huvudrollen (ovanligt generisk) och Thor: Love and Thunder (en parodi på sig själv). Men det blev inga köer till biograferna, och inte blev det bättre av få filmsläpp.

  Cineworld vill med sin förmodade Chapter 11-ansökan omstrukturera verksamheten, men kommenterar inte om de också ska ansöka om konkurs i Storbritannien (4 600 anställda). Under tiden visar de film som vanligt.

  Med sina drygt 9 000 filmdukar i tio länder är Cineworld den näst största biografkedjan i världen. De 28 000 anställda hoppas nu på det bästa.

   

   

  Fler notiser