Sydafrikas Zulu-provins kröner ny kung i bitter domstolsstrid – monarken styr över en femtedel av Sydafrikas befolkning

  22 augusti 2022, kl 11.15

  Den forne konungen Goodwill Zwelithini efterlämnade sex fruar och minst 28 barn när han dog förra året, och med en så relativt stor familj är det upplagt för en bitter arvstvist. I sitt testamente utsåg Zwelithini den första sonen han fick med sin tredje hustru till regent – Misuzulu Zulu, 47 år.

  ”I dag börjar Zulu-nationen ett nytt kapitel. Jag lovar att jag kommer att arbeta för att ena Zulu-nationen”, sa den nya suveränen från tronen till de som välönskade honom, iklädd ett traditionellt leopardskinn och ett halsband av rovdjursklor, skriver France 24.

  Mitt i festligheterna rasade dock en hård familjetvist om tronen. Drottning Sibongile Dlamini, den bortgångne kungens första fru, ville se sin son Simakade Zulu på tronen, och gick till domstol. Men Sydafrikas president Cyril Ramaphosa ska formellt godkänna kröningen vid en ceremoni under de kommande månaderna.

  Zulu är Sydafrikas största etniska grupp; mer än elva ​​miljoner zulus utgör nästan en femtedel av Sydafrikas befolkning. De förvaltar ett område lika stort som Belgien, och den nye kungen kan räkna med 40 miljoner kronor i apanage.

   

   

  Fler notiser