Singapore upphäver lag som kriminaliserar sex mellan män – hyllas som ”en vinst för mänskligheten” av HBTQ-grupperna

  22 augusti 2022, kl 12.00

  Avskaffandet av paragrafen 377A i strafflagen bringar den i linje med nuvarande sociala attityder och ”ger viss lättnad till homosexuella singaporianer”, sa premiärministern, Lee Hsien Loong, i söndags. Det stora beslutet beskrivs av HBTQ-grupper som ”en vinst för mänskligheten”, skriver The Guardian. Lagen infördes under brittiskt kolonialstyre.

  Men de av samma kön som vill gifta sig med varandra behöver inte ordna med några vigselringar på ett bra tag. ”Även när vi upphäver 377A upprätthåller och skyddar vi äktenskapets institution. Enligt lagen är endast äktenskap mellan en man och en kvinna erkänd i Singapore”, deklarerade premiärministern.

  HBTQ-grupperna är besvikna över att Lee har för avsikt att ändra konstitutionen för att förhindra framtida juridiska utmaningar mot den befintliga definitionen av äktenskap.

  Det som lärs ut i skolor och visas på tv och bio fortsätter också att begränsas. Filmen Lightyear (2022) förseddes med 16-årsgräns, då två kvinnor ses ge varandra en kort kyss. (Även Disney stretade emot.)

  I hela Asien är det bara Taiwan som erkänt samkönade äktenskap.

   

   

  Fler notiser