Apelsiner räknas inte längre som veganska – Tesco, Storbritanniens största dagligvaruhuskedja, söker efter alternativ

    22 augusti 2022, kl 16.11

    I går bekräftade Tesco att deras apelsiner märks som icke-veganska på grund av bivaxet som skyddar frukterna under hanteringen efter skörden. Det betyder att konsumenter som följer en vegansk kost inte kan använda apelsinskal i sin matlagning. Vissa andra citrusfrukter, som citroner och limefrukter, påverkas också, skriver Independent.

    Enligt den brittiska branschtidningen Retail Gazette söker Tesco efter alternativ. Men det finns annat att se upp för! Clean Green Simple säger att bananer ofta sprejas med ett konserveringsmedel som innehåller kitosan, ett bakteriehämmande ämne från skalen på krabbor och räkor. Samtidigt är det kanske inte så ofta man använder bananskal i matlagningen.

    Fejkat kött och färs innehåller ofta äggvita – godis, strössel och marshmallows använder gelatin. Enligt Clean Green Simple kan också vanligt vitt socker innehålla spår av det benkol som används som ett filter för att ta bort färg från rörsocker.

    Ekologiska citrusfrukter är ett sätt att undvika vaxet. En nödlösning är att hälla kokande vatten på fulapelsinerna, så försvinner vaxet ner i avloppet.

     

     

    Fler notiser