Sverige leder som vanligt ligan när det gäller dödsskjutningar – vi är det enda EU-landet som har en ökande trend

  21 augusti 2022, kl 14.00

  ”Fler av de som skjuts dör. Man skjuter oftare för att döda, eller lyckas ofta med att döda. Det är en tydlig förändring man har sett den senaste tiden”, säger kriminologen Manne Gerell till SVT Nyheter. ”Vi är det enda landet i EU som har en ökande trend av skjutvapenvåld. I andra länder ligger det stilla eller minskar, men här har det ökat.”

  Enligt polisens statistik har det till och med 15 augusti förekommit 253 rapporterade skjutningar i Sverige. 66 personer har skadats, och 44 människor miste livet.

  ”Vi har haft en del politiska beslut som har tagits, och det kan handla om beslut för årtionden sedan kombinerat med globala förändringar, flyktingströmmar och en politisk oförmåga att hantera utvecklingen när det väl har börjat explodera.”

  En åtgärd vore att låsa in och lagföra de som står för skjutningarna, för då kanske man kan stoppa spiralen av ständig hämnd. ”På lång sikt behöver vi minska inflödet till gängen.” Barn som klarar skolan behöver inte vända sig till gängen för att se en framtid.

  Sverige har flest dödskjutningar per capita i Europa. Polisen har larmat i 20 år. Inget händer.

   

   

  Fler notiser