Japansk transsexuell kvinna fryser sina spermier som man – erkänns inte som juridisk förälder till parets andra barn

  21 augusti 2022, kl 12.00

  Transkvinnan sparade spermier för att ha i beredskap. Innan operationen fick han och kvinnan i hans liv en dotter; efter att han ändrat sitt kön de fick ännu en dotter med hjälp av spermierna han sparat. Men han är bara juridisk pappa till den första dottern, skriver Daily Mail.

  Tokyos högsta domstol fattade den kontroversiella domen i går, två månader efter att den beslutat att landets totala förbud mot homosexuella äktenskap inte stred mot grundlagen. Transkvinnans partner, som födde båda barnen, är den juridiska mamman till båda barnen.

  Domstolen sa att ”det finns för närvarande inget i japansk lag som erkänner hennes föräldrarättigheter”, en dom som transkvinnan överklagade.

  Japan har de strängaste anti-HBTQ-lagarna i G7-länderna Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. (Även EU är medlem i gruppen.) Landet tvingar transpersoner att genomgå en operation innan de lagligt kan ändra sitt kön, något som kritiseras skarpt av japanska människorättskämpar.

  Transkirurgi modifierar inte DNA; ett faderskapstest skulle bekräfta att personen är pappan. Men inte i Japan.

   

   

  Fler notiser