Kinesisk-kanadensiskt företag får böter på 76 miljarder kronor när domstol i Shanghai dömer ägaren till fängelse i 13 år

  20 augusti 2022, kl 08.50

  En domstol i Shanghai har dömt ägaren till det kinesisk-kanadensiska företaget Tomorrow Holdings, miljardären Xiao Jianhua, till 13 års fängelse. Dessutom får hans företag böter på 76 miljarder kronor.

  50-årige Xiao och hans företag har anklagats för att lägga beslag på offentliga medel, missbruka statlig egendom och muta tjänstemän, enligt domstolen i Shanghai. Xiao och Tomorrow Holdings har ”allvarligt överträtt finansiella regler, och ”skadat statens ekonomiska säkerhet”.

  Enligt domstolen gav Xiao och Tomorrow Holdings aktier, fastigheter, kontanter och andra tillgångar till regeringstjänstemän för totalt mer än 940 miljoner kronor. Det ska ha skett sedan 2001 för att undvika finansiell övervakning och tillskansa sig ekonomiska fördelar.

  Xiao är känd för att ha haft täta kontakter med landets kommunistiska partielit. Han har inte setts offentligt sedan 2017 då han kidnappades av civilklädda kinesiska säkerhetsagenter i Hongkong, och sedan smugglades in i det kinesiska fastlandet. Under åren efter hans försvinnande omstrukturerades företagen. Det tog fem år innan han ställdes inför rätta.

   

   

  Fler notiser