43 studenter försvinner i Mexiko 2014 – nu arresteras landets tidigare justitieminister, anklagas för bland annat tortyr

  20 augusti 2022, kl 15.30

  ”Statligt sponsrade brott” har i modern tid mest handlat om polemik, men det som nu uppdagas i Mexiko ger uttrycket en helt ny innebörd. Den tidigare justitieministern, Jesús Murillo, har arresterats i samband med att 43 studenter försvann för åtta år sedan, skriver Reuters.

  Studenterna uppmärksammade årsdagen av en massaker 1968, då hundratals civila sköts till döds av den mexikanska armén. Bussen studenterna satt på stoppades av polisen, och de fördes bort i mörkret. Vad som följde var tortyr och död, med regeringens goda minne. Liken lades på bildäck som brann i 60 timmar, askan kastades i en närliggande flod.

  Murillo övervakade den hårt kritiserade utredningen av elevernas försvinnande, enligt internationella experter en rapport full av misstag och övergrepp, inklusive tortyr av vittnen. Enligt utredningen tog ett lokalt knarkgäng miste på eleverna och ett rivaliserande gäng, dödade dem och brände sedan kropparna.

  Den tidigare justitieministern greps i går för att ha mörklagt massakern. 83 andra tjänstemän, soldater och poliser möter sitt öde. Mexiko får äntligen höra sanningen.

   

   

  Fler notiser