Flygplan från Ethiopian Airlines landar inte då båda piloterna ombord sover – flygplanet fortsätter cirkla på autopilot

  19 augusti 2022, kl 18.15

  Många av passagerarna ombord på Ethiopian Airlines flight ET343 sov antagligen när planet taxade ut från flygplatsen i Khartoum, Sudan, halv fyra på morgonen och satte kurs mot Etiopien. Den planerade ankomsten i Addis Abeba var 06.20, men den här resan kunde ha blivit deras sista flight.

  Trafikledningen vid flygplatsen i Addis Abeba såg på flygradarn att Boeing 737-800-planet, som kan ta ombord 186 passagerare, följde kursen på elva kilometers höjd som planerat. Snart skulle det landa på bana 25L, men markpersonalen upptäckte snart att det var något som inte stämde, skriver The Aviation Herald.

  Flygplanet fortsatte förbi punkten där det skulle påbörja nedstigningen mot marken, och flög vidare runt flygplatsen på samma höjd som förut. Trafikledningen anropade planet flera gånger, men det var ingen av piloterna som svarade. De sov.

  Piloterna väcktes efter 25 minuter när autopiloten högljutt kopplades ur, och besättningen kunde något sömndruckna landa som planerat. Passagerarna märkte antagligen ingenting.

  Flygplanet stannade på marken i två och en halv timme innan det lyfte för returresan.

   

   

  Fler notiser