Bönor till sojapojkars favoritdryck kommer från en leverantör som är känd för övergrepp mot minoriteter

  19 augusti 2022, kl 13.15

  Sojan, som två av världens största spannmålshandlare köper, kommer bland annat från en brasiliansk plantage, belägen på mark som en gång tillhört urfolket Kaiowá. Det säger miljögruppen Earthsight i en rapport som The Guardian uppmärksammat.

  Kaiowá-folket tvingades bort från sin mark för mer än ett halvt sekel sedan, men de har fortsatt göra anspråk på sitt territorium. Området avskogades för att ge plats åt boskap och gigantiska sojaplantager. En medlem av Kaiowá, den 75-årige hövdingen Marcos Verón, misshandlades till döds i våldsamma sammandrabbningar 2003 när han ledde en grupp människor som försökte ta tillbaka marken.

  Earthsights rapport säger att en leverantör till Bunge och Cargill, som står för mer än 30 procent av sojaexporten till EU och Storbritannien, inte drar sig för våld för att få produktionskedjan att fungera. Företagen ursprungsmärker inte förpackningarna; ingen vet alltså om sojabönorna i din butik odlats på mark stulen från urfolk i Brasilien.

  ”Det finns inga olagligheter då marken där sojan odlas inte officiellt tillhör Kaiowá-folket”, säger Cargill.

   

   

  Fler notiser