VARNING! SKRÄMMANDE BILD! Näsan ruttnar bort på tysk man med apkoppor, oupptäckt hiv och syfilis slog ut immunförsvaret

  18 augusti 2022, kl 11.15

  Apkoppor brukar i regel läka ut av sig självt på några veckor, men för en tysk 40-årig man är situationen fortsatt allvarlig. Det började med att han fick en röd fläck på näsan, så han gick till sin husläkare för att få den undersökt. Det var antagligen en helt vanlig solbränna sa läkaren, och skickade hem honom.

  Tre dagar senare började näsan ruttna, och han fick varfyllda bölder över hela kroppen, särskilt på hans penis och runt munnen. Han fördes till sjukhus, och fick en kur med antiviral medicin. Nya tester visade att han hade odiagnostiserad hiv och syfilis, enligt en rapport i den medicinska tidskriften Infection.

  Det obehandlade hiv-viruset påverkade immunförsvaret, vilket i sin tur ökade risken för nekros. Med antiviral medicin har bölderna gått tillbaka, men näsan kommer aldrig att bli bra igen.

  Den tyske mannens svårartade fall av apkoppor rapporterades i tidskriften Infection.

  Under våren och sommaren 2022 har ett stort antal fall där apkoppor överförts mellan människor upptäckts i flera länder, säger Folkhälsomyndigheten. Överföringen av viruset har nästan uteslutande skett i samband med sexuella kontakter med nära hudkontakt mellan män som har sex med män.

   

   

  Fler notiser