Saudisk kvinna får 34 års fängelse för sitt twittrande när hon åker hem på semester – skrev om sina barn och covid

  17 augusti 2022, kl 16.44

  Salma al-Shehab hade 159 följare på Instagram och hela 2 597 på Twitter. Hon var doktorand vid Leeds universitet, när hon i december 2020 åkte hem på semester. Tanken var att hon skulle ta med sig sin man och de två sönerna tillbaka till Storbritannien, skriver The Guardian.

  Salma ställdes inför rätta för sina tweets, bland annat texter om längtan till barnen och stressen med covid. Hon retweetade ibland tweets från saudiska dissidenter som krävde frigivning av politiska fångar. Dessutom tog hon sig friheten att stödja en framstående saudisk feministisk aktivist som torterades för hennes åsikt att också kvinnor skulle få köra bil.

  Efter isolering i 285 dagar kom straffet: 34 år i fängelse.

  Kronprinsen Alwaleed bin Talal och den saudiska regeringen är betydande investerare i Twitter, och har tidigare mutat till sig insiderinformation för att komma åt den som twittrar fel.

   

   

  Fler notiser