Kinesisk kvinna fängslas när hon bär en japansk kimono – ”stör ordningen” och förhörs sedan av polisen i flera timmar

    17 augusti 2022, kl 10.00

    Cosplay, när man klär ut sig som sin favoritfigur i film, manga och andra tecknade serier, är populärt också i Kina. Men att gå runt med en kimono uppskattades inte alls av polisen i den kinesiska staden Suzhou. En ung kvinna med fotograf gick runt på stan och tog bilder till hennes sociala medier. Hon stod i kö för att få i sig en bit mat på en gata som är berömd för sina japanska restauranger när polisen kom fram till henne.

    Den upprörda polisen frågar vad det är hon håller på med. ”Om du kom hit iklädd Hanfu (traditionell klädstil, reds. anm.), så skulle jag inte säga det här. Men du bär en kimono, som kines. Du är en kines! Är du?”

    Hon misstänktes för att ”störa ordningen och provocera fram problem” och förhördes i fem timmar, fick mobilen genomgången och kimonon beslagtagen. Hon blev ”upplyst” och skulle inte diskutera det som hänt på nätet. Men videon som visar händelsen sågs av tiotals miljoner, och väckte heta diskussioner på kinesiska sociala medier där nationalismen varit på frammarsch, skriver The Guardian.

    Japan invaderade Kina före och under andra världskriget, vilket än i dag stör ordningen.

     

     

    Fler notiser