Första landet med gratis mensskydd – snåla skottar visar blödande hjärtan, förbarmar sig över landets fattiga kvinnor

    16 augusti 2022, kl 07.34

    Beslutsfattarna var eniga när förslaget gick igenom 2020. Parlamentsledamoten Monica Lennon motiverade det med att ingen ska behöva oroa sig för hur de ska få tag på sin nästa tampong eller binda. Enligt egen information är Skottland det första landet i världen som har en sådan lag.

    ”Särskilt nu, när levnadskostnaderna stiger, är lagen en ledstjärna för hopp, som visar vad som kan uppnås när politiker samlas och agerar för det bästa för människorna,” sa hon under en debatt 2020. ”Vi har kommit hit för att vi arbetat tillsammans. Vi har visat att vårt parlament kan vara en kraft för progressiv förändring när vi samarbetar.”

    Sedan 2017 har Skottland redan investerat 320 miljoner kronor för att skapa tillgång till mensskydd på offentliga platser. Nu finns tamponger, bindor och vissa återanvändbara produkter i skolor, högskolor och universitet i Skottland tillgängliga, helt utan kostnad.

    En undersökning från 2017, gjord av välgörenhetsorganisationen Plan International, visade att tio procent av flickor och unga kvinnor i åldrarna 14 till 21 år i Storbritannien ansåg sig inte ha råd med mensskydd.

     

     

    Fler notiser