Träbro i norska Gudbrandsdalen kollapsar; personbil hamnar i vattnet – lastbil fastnar och föraren räddas med helikopter

  15 augusti 2022, kl 16.28

  Ögonvittnet Per Kristian Harildstad körde intill träbron när den rasade. ”Jag såg att den kraschade”, säger han till VG. ”Det var mycket oväsen, ja. Jag stannade och ringde 113 och pratade med dem. Jag kontaktade föraren som satt i lastbilen. Släpet låg i vattnet.”

  Transportföretaget Sigurd & Ola Grimstad har ett 40-tal lastbilar i inrikestrafik, och flera av dem kör dagligen över den nu rasade bron. ”En av våra anställda fick en push-notis från lokaltidningen om kollapsen, och vi ringde föraren direkt. Vi pratade med honom hela tiden fram till bärgningen, sa Helge Nordlie från företaget till VG. Ekipaget fastnade i 45° vinkel, och föraren fick lyftas upp med räddningshelikopter.

  Den kvinna som körde ner i vattnet kunde själv ta sig upp på land. Ingen saknas.

  ”Den här bron används av barn som går över den på väg till skolan. I dag är det första skoldagen, det kunde ha gått fruktansvärt fel”, säger kommunchefen Jon Halvor Midtmagel. ”Hela bron har rasat och gått sönder på de ställen där den kan gå sönder.”

  Det här är den andra träbron med samma konstruktion som kollapsar på sex år.

   

   

  Fler notiser