Populära valrossen Freya besökte flera hamnar och badplatser i Norge, men nu är hennes saga all – avlivades i går morse

  15 augusti 2022, kl 11.00

  Freya har hälsat på i flera länder, och vid ett tillfälle sågs hon koppla av ovanpå en ubåt som låg i hamn i Nederländerna. Men svalast var vattnet runt Norges kust, där hon blivit något av en turistattraktion. Allt fler valrossar jagar på land eftersom klimatförändringarna gör att isen i Arktis smälter. Konkurrensen om maten ökar, vilket kan förklara omfattningen av Freyas resor.

  Den senaste veckan har norska Fiskeridirektoratet kommit fram till att risken för farliga situationer för människor och djur var mycket hög. Trots upprepade uppmaningar följde allmänheten inte rekommendationerna att hålla avstånd från valrossen, och farliga situationer uppstod vid flera tillfällen.

  ”Beslutet att avliva togs efter en samlad bedömning där vi kom fram till att människors liv och hälsa kunde vara i fara”, säger Norges fiskeridirektör Frank Bakke-Jensen i ett pressmeddelande på sin webbplats. ”Välutbildad personal genomförde insatsen enligt gällande rutiner för avlivning av marina däggdjur. Handlingen fortgick utan dramatik.”

  Att hon tyckte om att vila ovanpå båtar kan bero på att de påminde henne om isflak.

   

   

  Fler notiser