Minst 41 människor dör, många av dem barn, och 45 skadas när fullsatt kyrka i Egypten fattar eld på grund av elfel

  15 augusti 2022, kl 10.15

  Tusentals troende kopter samlades i går för en gudstjänst i Gizas stora Abu Sifin-kyrka, utanför Kairo. Elektriciteten kommer och går i området, och det var strömlöst inför gudstjänsten. Kyrkan använde därför som vanligt egna generatorer för att kunna driva luftkonditioneringen. När strömmen kom tillbaka överbelastades en av dem på andra våningen, och började brinna med enorma mängder rök som resultat.

  ”Människor samlades på tredje och fjärde våningen, och vi såg rök komma från andra våningen. De skyndade sig ner för trappan, och började falla ovanpå varandra”, säger kyrkvaktmästaren Yasir Munir till AP. ”Sedan hörde vi en smäll, gnistor och eld strömmade ut genom fönstren.”

  När det brinner är det framför allt röken som dödar. Vittnen beskrev hur människor rusade in i den brinnande byggnaden för att rädda de instängda, men de blev snart överrumplade av värmen och röken. Kyrkan hade också en förskola. ”Alla bar ut barn ur byggnaden, men elden blev större och du kunde bara gå in en gång, annars skulle du kvävas”, sa Ahmed Reda Baioumy till AFP.

  45 skadades och 41 dog i kyrkan, många av dem barn.

   

   

  Fler notiser