Terror i Mexiko sätter skräck i USA över narkotikavåldet – regional knarkkartell slår tillbaka mot den mexikanska armén

  14 augusti 2022, kl 18.30

  ”Sätt er i skydd!” Det var USA:s rekommendation till personalen på konsulatet i staden Guadalajara, något större än Stockholm. Jalisco New Generation-kartellen (JNG) satte i tisdags upp vägspärrar, tuttade eld på bilar och bussar och sköt vilt mot de mexikanska säkerhetsstyrkor som försökte kontrollera situationen, skriver El País.

  Oroligheterna spreds senare i veckan till delstaten Baja California, som gränsar till USA. 30 fordon brann och motorvägar blockerades på fredagskvällen. Butikerna i Tijuana, tre mil från San Diego, stängde, lektionerna på universitetet ställdes in och många busslinjer slutade gå.

  Området runt Tijuana är en lukrativ handelsväg för narkotika. Nu vill JNG-kartellen utöka sin affärsverksamhet till staden, även om motståndet är hårt. De använder kopiösa mängder våld för att kontrollera lokala samhällen, organisationer och politiker. Många ser Mexikos politiska styre som handlingsförlamat, och att det inte längre går att vända situationen.

  USA har utfärdat resevarningar för 30 av Mexikos 32 delstater. Att ta bilen från Tijuana till San Diego tar en halvtimme.

  VARNING FÖR STARKA BILDER:

   

   

  Fler notiser