Sällsynt demonstration för kvinnors rättigheter i Afghanistan – talibanerna misshandlar kvinnorna med gevärskolvarna

  14 augusti 2022, kl 15.00

  Två dagar innan ettårsdagen efter att talibanerna tog kontrollen över Afghanistan samlades ett 40-tal kvinnor i en sällsynt demonstration i huvudstaden Kabul. På några av plakaten och banderollerna kunde man läsa ”15 augusti är en svart dag”, innan de skingrades av talibankrigare som sköt med sina vapen i luften. Flera av dem misshandlade sedan reportrar och kvinnor med de nötta gevärskolvarna.

  ”Bröd, arbete och frihet” klingade på gatan, tillsammans med ”Rättvisa, rättvisa. Vi är trötta på okunnighet” – flera av kvinnorna dristade sig till att ha skor med hög klack, och några få vågade marschera utan ansiktsslöja.

  Många restriktioner har återinförts under det senaste året, särskilt för kvinnor, allt för att följa talibanernas vision om islam. Tiotusentals flickor är förbjudna att gå i gymnasiet, och kvinnor hindras från att återvända till många statliga arbeten de hade innan maktövertagandet. De får inte resa ensamma på långa resor, och kan bara besöka offentliga trädgårdar och parker i Kabul under de dagar då män inte har tillträde.

  Framtiden i Afghanistan har tills vidare ställts in.

   

   

  Fler notiser