Salman Rushdie knivhuggs under ett framträdande i New York – försöker springa av scenen när han attackeras, skadas svårt

  13 augusti 2022, kl 10.15

  Kan man ärva hat? Det går i alla fall att lära andra att hata så mycket att ett mord ses som ett fullt rimligt straff om man blivit kränkt av innehållet i en roman. Hadi Matar, 24 år, var inte ens född när Rushdies islamkritiska roman Satansverserna publicerades för 34 år sedan. I går gjorde Matar under en 20 sekunder lång knivattack sitt allra bästa för att mörda författaren.

  ”Det ser inte bra ut” sa författarens agent Andrew Wylie till The New York Times. ”Salman kommer sannolikt att förlora ett öga; nerverna i hans arm var avskurna; och hans lever blev knivhuggen och skadad.”

  Polisen i New York säger till New York Post att Matar har gjort inlägg på sociala medier till stöd för Iran och dess revolutionsgarde, och för att stödja shia-extremism mer allmänt. Kanske ville han ha de 30 miljoner kronor en halvofficiell religiös organisation i Iran lovat till den som kunde mörda författaren.

  Många muslimer ser fortfarande Rushdies roman som hädande, den dristade sig ju bland annat till att skämta om profeten Muhammed. Den bränns än i dag på bål i samband med muslimska demonstrationer.

   

   

  Fler notiser