Är det dags för EU ersätta ryska Sojuz-raketer med Elon Musks Space X? EU:s egna Ariane 6-raketer står kvar på marken

  13 augusti 2022, kl 18.00

  De politiska konsekvenserna av Rysslands invasion i Ukraina har blivit något av en välsignelse för Space X:s bärraket Falcon 9. Efter att ha använts för en transport till den internationella rymdstationen ligger rymden öppen för företaget.

  För små nyttolaster använder EU sig av de mindre Vega-raketerna, där Italien står för 65 procent av utvecklingskostnaderna. Rysslands Soyuz har använts för medelstora nyttolaster, och den fransktillverkade Ariane 5 har sedan 1996 tagit hand om tunga laster.

  Det finns nu ett litet problem med Soyuz, då Rysslands krig i Ukraina gör det omöjligt att använda den lösningen. Och Ariane 5 har mer eller mindre pensionerats, samtidigt som Ariane 6 är försenad. Därför behövs det ett alternativ, och det kan mycket väl bli Elon Musks Space X-bärraket Falcon 9 som får ta vid.

  ”Jag skulle säga att det finns två och ett halvt alternativ som vi diskuterar. Ett är Space X som är tydligt. Ett annat är möjligen Japan”, säger ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher till Reuters. Indien kan också vara ett alternativ. ”Space X skulle jag säga är den mer operativa [lösningen].”

   

   

  Fler notiser