Man i Libanon tar gisslan på bank och kräver tillgång till sina egna pengar till pappans sjukhusräkning – blir hjälte

  12 augusti 2022, kl 10.45

  Vid lunchtid i går gick Bassam al-Sheikh Hussein, 42 år, in på Federal Banks filial; med sig hade han en hagelbrakare, en dunk bensin och en tändare. Han var där för att ta ut en del av sina frysta besparingar för att hjälpa till att betala sin fars sjukhusräkning. Han fick personalens uppmärksamhet genom att skjuta tre gånger i luften – om han inte fick sina pengar, så skulle han hälla bensin på sig själv och tända på.

  ”Han vill leva, betala sin elräkning, sätta mat på bordet till sina barn och betala för pappans sjukvård”, sa Hassan Mughnieh från Libanons insättarförening till Al-Jazīra.

  Efter timmar av förhandlingar accepterade Hussein ett erbjudande från banken om att få en del av sina besparingar, släppte gisslan och kapitulerade. Men enligt hans advokat betalades aldrig några pengar ut.

  Hussein ses nu som folkets hjälte, i ett land som är kroniskt misskött och marinerat i korruption. Sedan tre år tillåter bankerna bara symboliska uttag i dollar, vilket effektivt har fryst medborgarnas besparingar. 2021 låg inflationen på 155 procent, och många beskriver centralbanken som ett pyramidspel.

   

   

  Fler notiser