Sverige är nu Europas största elexportör, då många kärnkraftverk i Frankrike inte längre kan kylas som förut

  11 augusti 2022, kl 11.30

  Allt varmare floder gör det svårt att producera el i de franska kärnkraftverken; hälften av dem är stängda på grund av tekniska problem. Frankrike tvingas nu importera energi vid en tidpunkt de normalt skulle exportera den.

  Det innebär att Sverige gick om Frankrike som Europas största elexportör under första halvåret 2022, enligt de brittiska energianalytikerna Enappsys. ”Sveriges uppgång till toppen av den exporterande ligatabellen har mer att göra med Frankrikes övergång från en nettoexportör tidigare under året till en nettoimportör”, skriver Reuters.

  Enligt SCB exporterade Sverige 36 GWh de senaste tolv månaderna, främst till Finland, Danmark och Litauen. Även exporten till Polen, Tyskland och Norge är omfattande. Samtidigt kommer vi att behöva importera el i vinter för att undvika strömavbrott. Det kommer att bli dyrt.

  Om inte Frankrike kan öka sin produktion av kärnkraft, så är det osannolikt att de kommer att kunna hjälpa Tyskland under vintermånaderna med hög efterfrågan. Man rustar redan för en eventuell ransonering i händelse av ytterligare minskningar av den ryska gasen.

   

   

  Fler notiser