Omfångsrik irakisk skådespelerska stämmer brittisk tidning för att de använde ett foto på henne i en artikel om fetma

  11 augusti 2022, kl 12.30

  Den något voluminösa Enas Taleb är en välkänd tv-personlighet i Irak, och med sina ymniga kurvor ses hon som ett skönhetsideal i landet. Men det som ses som sunt och vackert skiljer sig åt i Europa; brittiska The Economist publicerade den 28 juli en artikel med rubriken ”Därför är kvinnor fetare än män i arabvärlden”.

  Artikeln i fråga försökte belysa varför fetma är vanligare bland kvinnor än män i Mellanöstern och Nordafrika genom att undersöka kulturella, sociala och ekonomiska faktorer. Kvinnorna ska helst hålla sig hemma i stillhet, laga näringsrik mat, inte idrotta och definitivt inte ägna sig åt kroppsarbete.

  Nu stämmer den stora artisten Taleb tidningen för att de illustrerade artikeln med ett foto på henne. ”Jag kräver ersättning för den känslomässiga, psykiska och sociala skada som denna händelse har orsakat mig”, säger hon till tidningen New Lines.

  Samtidigt trendar kroppspositivismen i västvärlden, där kraftig fetma utmanar de traditionella skönhetsidealen. Andra trinda är fortsatt rädda för diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter, hjärt- och kärlsjukdomar samt för att dö i förtid.

   

   

  Fler notiser