KI: Pressade svenska hushåll drar ner på konsumtionen i höst och vinter; svensk ekonomi in i lågkonjunktur nästa år

  10 augusti 2022, kl 11.45

  Statliga Konjunkturinstitutet, KI, gör prognoser för den svenska ekonomin – 2023 blir inte roligt. Uppdateringen som kom i dag visar på att svenskarna kommer att hålla hårt i bankkortet.

  Med Europas gasbrist kan energipriserna bli dubbelt så höga i vinter. Hushållen drabbas, liksom industrin som måste kompensera för sina ökade kostnader – inflationen väntas nå tio procent. ”Inflationen är ett sorgebarn. Den överraskade uppåt, igen”, sa KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl vid en presskonferens nu på morgonen.

  KI utgår från att Riksbanken sätter in fler åtgärder, men det är inte bara att höja räntan och hoppas på det bästa. ”Riksbanken ställs inför en svår avvägning. Hur snabbt ska man höja räntan för att få ner inflationen, men samtidigt inte höja så snabbt att man knäcker den ekonomiska utvecklingen?”, säger Westerdahl. Vid årets slut tros styrräntan, som just nu ligger på 0,75 procent, att ha höjts till 2 procent.

  Men allt är inte mörker och elände. ”Företagen tjänar bra med pengar, och just nu sjunker faktiskt arbetslösheten”, säger SVT Nyheters ekonomireporter Knut Kainz Rognerud.

   

   

  Fler notiser