Polen vill ha stoppade pandemipengar från EU, får de inte 350 miljarder kronor hotar de avsätta Ursula von der Leyen

  10 augusti 2022, kl 13.17

  EU-kommissionen blockerar utbetalningen av Polens del av unionens återhämtningsfond efter coronapandemin – 350 miljarder kronor. Anledningen är att Polen inte rättat sig efter EU-domstolens krav på att avskaffa en disciplineringsnämnd i landets Högsta domstol.

  Krzysztof Sobolewski, från regeringspartiet ”Lag och rättvisa”, sa i polsk statlig radio att om kommissionen inte betalar ut pengarna, så ska de vidta rättsliga åtgärder mot Bryssel, lägga in sitt veto mot EU-initiativ och bilda en allians för att avsätta Ursula von der Leyen och hennes kommissionärskollegium.

  Oppositionen varnar nu för att regeringspartiets allt mer aggressiva hållning kan leda till att landet till slut kastas ut ur EU. ”Ingen kommer att ta en man på allvar som istället för pengar föredrar att ge polackerna fattigdom, laglöshet, förstöra det rättsliga oberoendet och … #Polexit”, twittrade oppositionsledaren Grzegorz Schetyna.

  Ursula von der Leyen har noterat Sobolewskis varning, men menar att Polen ännu inte gjort mer än några kosmetiska ändringar, och att det inte räcker för att frigöra ens en första del av pengarna.

   

   

  Fler notiser