Nya fängelser ska stoppa konflikter på överfyllda anstalter, men det dröjer sex år – och kvinnofängelse öppnar för män

  10 augusti 2022, kl 09.54

  Trängseln på anstalterna skapar stora problem med ökat våld och fler konflikter innanför murarna. För satsningen på fler häkten och anstalter begär Kriminalvårdsstyrelsen ytterligare 700 miljoner kronor för de kommande tre åren, erfar Sveriges Radio.

  Men de fyra nya fängelserna i Kalmar, Norrköping, Trelleborg och Värnamo räcker inte till för att hantera den nästan kroniska platsbristen. Kriminalvården ska också bygga ut de anstalter som redan finns. 2 500 nya anstaltsplatser ska skapas inom sex år.

  En av insatserna är ett pågående bygge av ett nytt häkte på kvinnofängelset Hinseberg. ”Vi har fler klienter på samma yta; det blir fler konflikter”, säger Adrian Russo, tillförordnad anstaltschef, till Ekot. Det nya häktet på Hinseberg ska ta emot både män och kvinnor.

  Andra länder, bland annat Frankrike, Kanada och USA, väljer att kontraktera ut driften av en del fängelser till vinstdrivande företag.

   

   

  Fler notiser