Människosmugglare på Tiktok säljer plats i gummibåtarna som korsar Engelska kanalen – har advokater som ger mer tips

  9 augusti 2022, kl 12.45

  The Sun upptäckte tidigare flera Tiktok-konton från albaner som sålde ”säker” passage ombord på båtar som fraktar migranter över Engelska kanalen, och erbjuder stöd för att kunna navigera genom det brittiska asylsystemet. Albanien må vara fattigt, men kriget slutade för 25 år sedan.

  En medarbetare på tidningen utgav sig för att vara en albansk migrant, och betalade 50 000 kronor för en plats ombord på en jolle. ”Fransmännen kommer inte att stoppa dig. Tvärtom kommer de att eskortera dig säkert tills du når den brittiska gränslinjen.”

  Reportern blev sedan tillsagd att kontakta en advokat vid ankomsten till Storbritannien. ”Jag kan ge dig ett nummer till en advokat jag använt för mina släktingar. De har lyckats säkra dokumentation (tillstånd att stanna, reds. anm.) för hälften av albanerna i London. Alla andra jag pratat med efter att de kom skickades till hotell, sedan försvann de till sina släktingar.”

  Den tidigare Tory-ledaren Iain Duncan Smith sa att tillströmningen bevisade att människor inte anlände för att fly från krig, utan använde ”en ekonomisk migrationsbiljett” för att missbruka asylsystemet.

   

   

  Fler notiser