I 20 år för bankanställd i Dalarna över pengar från arbetsgivaren till sig själv – skapar tre påhittade låntagare

  8 augusti 2022, kl 14.26

  Pengar är alltid kul, och en man som tidigare arbetade med lånekunder på en bank i Dalarna ville så gärna ha några fler siffror på kontot. Det är ju så dyrt med onlinespel. Nu åtalas han för grov trolöshet mot huvudman, då han hittat på personer och på så vis kunnat ta krediter i deras namn.

  Det hela började antagligen redan 1998, men det var först i slutet av 2020 som banken upptäckte att något fuffens var i görningen. En av kunderna slutade betala av på sitt lån; en kund som mystiskt nog inte existerade i verkliga livet. Banken fortsatte kontrollera om det fanns fler hittepåkunder, och man hittade då ytterligare två.

  Det dessa ”kunder” hade gemensamt var en och samma banktjänsteman som inte bara beviljade krediter åt dem, utan också satte in lånepengarna på deras konton. Två fiktiva lägenheter hade också pantsatts. En snabb överföring till sitt eget konto, och han kunde fortsätta spela på internetkasinon ett tag till.

  Mannen förnekar brott då han haft för avsikt att betala tillbaka pengarna. Hävdar att om banken haft ett bättre kontrollsystem, så skulle han ju aldrig kunnat göra överföringarna.

   

   

  Fler notiser