Busskrasch i Kroatien dödar tolv polska pilgrimer och 31 skadas – de var på väg till en katolsk helgedom i södra Bosnien

  7 augusti 2022, kl 13.30

  De 44 pilgrimerna var på väg till Međugorje, en romersk-katolsk helgedom i Bosnien, när bussen körde av vägen tidigt i går morse. Bland dem fanns 3 präster och 6 nunnor, enligt Reuters. 12 av dem dog, och 31 personer skadades varav 18 blev allvarligt skadade.

  ”Vi kan bekräfta att alla offren är polska medborgare”, sa Marcin Przydacz från det polska utrikesministeriet till tv-kanalen TVN24. Han reste till platsen, och sa att de skadade behandlades på fem sjukhus i Kroatien.

  Polska poliser på plats i Kroatien, som en del av projektet ”Safe Tourist Destination” hjälpte de kroatiska myndigheterna att kommunicera med de överlevande. Anledningen till olyckan är inte känd.

  Pilgrimernas mål var platsen för Vår Fru av Međugorjes uppenbarelse, också känd som fredens drottning. 1981 visade hon sig flera gånger för några tonåringar i det som då var Jugoslavien. De såg alla en skimrande silhuett av en kvinna som badade i ett strålande ljus. Hon sa att de som kunde se och höra henne skulle be om fred. Några år senare började Jugoslaviens våldsamma sönderfall.

  Kom tillbaka, fredens drottning. Du behövs.

   

   

  Fler notiser