Börjar tidvattnen bli för höga? En undernärd vitval tar sig upp för Seine, men den får i alla fall i sig vitaminer

  7 augusti 2022, kl 17.30

  Drönare spårar den underviktiga vitval som tagit sig upp för Seine till en sluss sju mil från Paris. Många är oroade för valens hälsa, och försöker styra tillbaka den till havet. Men krafterna börjar tryta, och man planerar nu att ge den vitaminer.

  ”Den är ganska utmärglad och verkar ha problem med att äta”, sa Isabelle Dorliat-Pouzet, från polisen som övervakar räddningsoperationen, under en presskonferens som bland annat The Guardian rapporterade från. ”Räddningstjänsten har försökt mata den, först med fryst sill och sedan levande öring, men den verkade inte acceptera det heller.”

  Små fläckar på den bleka huden har börjat dyka upp, och ekolodinspelningar avslöjar att den inte alls är så pratsam av sig som vitvalar är kända för att vara. ”Den är verkligen extremt mager. Revbenen är synliga. Det kan redan vara för sent”, säger marinbiologen Lamya Essemlali till Independent.

  I takt med att haven värms upp och istäcket smälter påverkas även tidvattnet, som kan få valar att simma vilse. Flera franska kärnkraftverk har också tvingats sänka produktionen i sommar, då kylvattnet blivit för varmt.

   

   

  Fler notiser