Israel riktar in sig på en islamisk jihad-grupp – luftangrepp dödar tio personer i Gaza, fullständigt krig allt närmare

  6 augusti 2022, kl 13.00

  Palestinska myndigheter sa i går att minst tio personer dödats efter att israeliska styrkor träffat mål i Gaza. Bland de döda fanns en femårig flicka, och 44 personer skadades i attacken. En av de som omkom var en högt uppsatt militant inom Islamiska jihad.

  Den israeliska regeringen vill inte att Islamiska jihad sätter agendan i området intill Gazaremsan. ”Var och en som försöker skada Israel borde veta: vi kommer att hitta dig” sa premiärministern Yair Lapid i ett uttalande som bland annat Independent uppmärksammade.

  Attacken riskerar att ytterligare öka oroligheterna i territoriet, hem för två miljoner palestinier, som styrs av den militanta islamiska gruppen Hamas. Mordet på en högt uppsatt militant kommer sannolikt att mötas av raketbeskjutning från Gaza, vilket driver regionen närmare ett heltäckande krig.

  Islamiska jihad är en islamistisk och palestinsk väpnad terroristorganisation, som med stöd av Syrien vill upprätta en muslimsk stat i Palestina och förstöra staten Israel genom ”heligt” krig. De är också motståndare till flera arabiska regeringar, som de ser som alltför liberaliserade.

   

   

  Fler notiser