Kina straffar Taiwan efter Pelosis besök, stoppar import av vissa livsmedel – men en sak vågar de inte röra

  5 augusti 2022, kl 07.56

  Kina har begränsat sin handel med Taiwan efter Pelosis besök, och importerar inte längre ett 100-tal livsmedel. De exporterar inte heller sand till Taiwan, ett nyckelmaterial för att bygga hus, men Taiwan importerar numera det mesta från andra.

  Men Kina är i högsta grad beroende av en produkt som de i princip bara kan från Taiwan – halvledare. De används i allt från telefoner, datorer, militär utrustning, spelkonsoler och bilar. Ett importförbud skulle drabba Kina hårt, något de inte kan hantera då de i sin tur är beroende av export av elektronik.

  Taiwan står för 64 procent av den globala tillverkningen av halvledare. Självklart har Kina försökt ta fram egna alternativ, men alla försök har hittills misslyckats. En kronisk brist på talang håller den inhemska industrin tillbaka, och en vittgående korruption gör att nyckelföretag går i konkurs.

  EU vill satsa 430 miljarder kronor på att bli självförsörjande vad gäller halvledare, och även kunna exportera till andra länder. Också USA har samma mål. Om USA blir självförsörjande, så undrar allt fler om stödet till Taiwan skulle fortsätta som i dag.

   

   

  Fler notiser