Hitlers klocka säljs på kontroversiell auktion för drygt tio miljoner kronor – med graverat hakkors och initialerna AH

  5 augusti 2022, kl 11.00

  Det amerikanska auktionshuset Alexander Historical Auctions sålde den tyske diktatorns personliga klocka – komplett med dess ökända ägares initialer och ett graverat hakkors. Klockan, tillverkad av urfabrikören Huber, skänktes sannolikt till Hitler den 20 april 1933 för att uppmärksamma hans 44-årsdag, vilket sammanföll med att han utsågs till hedersmedborgare i Bayern.

  Klockan, som beställdes av nazistpartiet, har tre datum: Hitlers födelsedag, dagen då han blev kansler i Tyskland och när nazistpartiet vann det nationella valet 1933. Den franske soldaten Robert Mignot ”tog rätt” på den 1945, när hans enhet var först med att inta Örnnästet.

  Försäljningen var minst sagt kontroversiell, och många judiska ledare och andra fördömde auktionen. Företagets vd mordhotades, men klockan såldes till slut för drygt tio miljoner kronor, långt under säljarens förhoppningar om mellan 20 och 40 miljoner kronor. Köparen är en europeisk jude.

  Auktionsfirman sålde också Wehrmacht-toalettpapper. De har tidigare sålt Hitlers klotformade bar, komplett med fem barstolar, som fanns ombord på yachten Aviso Grille.

   

   

  Fler notiser