Amerikansk kvinna dör nästan när hon får en orgasm efter sex med maken – läkarna hittar läckande kroppspulsåder

  5 augusti 2022, kl 10.15

  När det var som roligast i sängen med sin man hörde den 45-åriga kvinnan hur det ”ploppade” till i bröstet; en våldsam smärta strålade ut mot ryggen. När hon lyckats ta sig till akutmottagningen beskrev hon smärtan som 10 av 10. Hon hade svårt att andas, och blodtrycket var oroväckande högt.

  Den vetenskapliga tidskriften American Journal of Case Reports uppmärksammar händelsen. Där framgår det att kvinnan rökt i minst 17 år; sex eller sju cigaretter om dagen. Smärtan lindrades på sjukhuset med morfin och fentanyl.

  En datortomografi visade att aortan, stora kroppspulsådern, hade spruckit. Den är normalt elastisk och motståndskraftig mot höga tryck, men det räckte inte till den här gången. Högt blodtryck i kombination med stigande puls, som här i samband med sex, gjorde att aortan började läcka.

  En obehandlad läckande aorta leder till mindre syre i hjärnan, njurarna och till och med hjärtat. Risken för dödsfall ökar med en procent varje timme utan medicin, men den här gången gick det bra och hon behövde inte opereras. Efter tre dagar på sjukhuset skickades hon hem med blodtryckssänkande medicin.

   

   

  Fler notiser