Tusentals brevduvor är som bortblåsta efter en storm – tävlingsarrangören släpper ut dem trots varning om styv kuling

  4 augusti 2022, kl 20.20

  I förra veckan släpptes tusentals tävlingsduvor iväg från södra Frankrike, som skulle ta raka vägen hem till Belgien så fort som möjligt. Efter tre mil flög de rakt in i ett stormoväder; upp till 4 000 duvor flög vilse. De som inte kunde landa hemma Belgien tros ha strandat i Tyskland.

  Det belgiska duvförbundet anklagade arrangörerna för att tillåta fåglarna att bli luftburna trots prognoser om dåligt väder. ”Det är ett känslomässigt drama, ett ekonomiskt drama – det är helt enkelt väldigt sorgligt” sa förbundsordföranden Pascal Bodengien till den belgiska tv-kanalen VRT.

  Efter ett krismöte krävde det belgiska duvförbundet att ledande funktionärer hos tävlingsarrangören Liège Independent skulle avgå. Den ansvarige för organisationen bad om ursäkt i belgisk tv, men sa även att allt skett enligt reglerna.

  18 000 personer i Belgien håller duvor. Trots sportens arbetarursprung drar den till sig allt större pengar; 2020 betalade en kinesisk köpare rekordstora 15 miljoner kronor för en mästarduva. Duvor av det rätta virket kan kosta 10 000-tals kronor, och det tar upp till tre år innan den kan tävla.

   

   

  Fler notiser